• Deepcool Assassin III CPU Cooler Review

  Deepcool Assassin III CPU Cooler Review

 • Deepcool Macube 550 Case & Fryzen Cooler Review

  Deepcool Macube 550 Case & Fryzen Cooler Review

 • AORUS CV27F 165Hz Gaming Monitor Review

  AORUS CV27F 165Hz Gaming Monitor Review

 • Review: Cooler Master ML240P Mirage Cooler & 3 Περιφερειακά

  Review: Cooler Master ML240P Mirage Cooler & 3 Περιφερειακά

 • AMD Ryzen 5 3400G & 3600X CPU Review

  AMD Ryzen 5 3400G & 3600X CPU Review

 • Η PowerColor λανσάρει τη ταχύτερη custom RX 5700 XT της

  Η PowerColor λανσάρει τη ταχύτερη custom RX 5700 XT της

 • Πολύ σύντομα θα δούμε την RDNA 2 αρχιτεκτονική της AMD

  Πολύ σύντομα θα δούμε την RDNA 2 αρχιτεκτονική της AMD

 • Ponte Vecchio το όνομα των πρώτων Intel Xe GPUs

  Ponte Vecchio το όνομα των πρώτων Intel Xe GPUs

 • Το socket sTRX4 της AMD ήρθε για να μείνει

  Το socket sTRX4 της AMD ήρθε για να μείνει

 • Και η GIGABYTE λανσάρει τις δικές της TRX40 μητρικές

  Και η GIGABYTE λανσάρει τις δικές της TRX40 μητρικές

 • Τρεις νέες μητρικές για 3rd gen Threadripper αποκάλυψε η ASUS

  Τρεις νέες μητρικές για 3rd gen Threadripper αποκάλυψε η ASUS

 • 'Τελείως διαφορετική' η Zen 3 αρχιτεκτονική της AMD

  'Τελείως διαφορετική' η Zen 3 αρχιτεκτονική της AMD

 • Εταιρία VFX εξηγεί τα θετικά των 3rd gen AMD Ryzen Threadripper

  Εταιρία VFX εξηγεί τα θετικά των 3rd gen AMD Ryzen Threadripper

 • Η Intel ανακαλεί τον μικρό Xeon E-2274G CPU λόγω κακού Cooler

  Η Intel ανακαλεί τον μικρό Xeon E-2274G CPU λόγω κακού Cooler

 • Featured Build: Ukiyo-e by Karens Xu

  Featured Build: Ukiyo-e by Karens Xu

 • Featured Build: Aetos Dios by NGEN

  Featured Build: Aetos Dios by NGEN

 • Featured Build: Silver PG by SS Mods

  Featured Build: Silver PG by SS Mods

Intel 9th Gen CPU & GIGABYTE Z390 AORUS Motherboards Review

Περιεχόμενα Άρθρου

 

 

 intro

 

 

 

 

1a introduction

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πάλι στον χώρο των επεξεργαστών μιας και οι δύο μεγάλοι παίκτες της αγοράς AMD και Intel προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον βγάζοντας εκδόσεις με περισσότερους πυρήνες και υψηλότερα GHz για να δελεάσουν το αγοραστικό κοινό. Μετά τη 2η γενιά των Ryzen η Intel ξεκίνησε με ταχύτατους ρυθμούς να ετοιμάζει την 9η γενιά Core για το νέο της Z390 chipset, κάτι που γνωρίζαμε μέσα από τα άφθονα leaks εκείνη τη περίοδο, λίγο πριν - και κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Οι φήμες για έναν νέο οκταπύρηνο επεξεργαστή στο μικρό socket LGA 1151 εντάθηκαν και εν τέλει επιβεβαιώθηκαν με την αποκάλυψη του Core i9 9900K στις αρχές Οκτώβρη, ο οποίος θα έρθει στην αγορά και θα συνοδέψει μαζί του άλλους δύο επεξεργαστές, τους Core i7 9700K και Core i5 9600K. Αυτοί ανήκουν στη ‘γνωστή’ LGA 1151 κατηγορία επεξεργαστών και θα τοποθετούνται μόνο σε μητρικές με το Z370 και το Z390 chipset της Intel. Οι υπόλοιποι δυστυχώς θα χρειαστεί να αναβαθμίσουν και τις μητρικές τους εάν σκέφτονται να πάνε από έναν για παράδειγμα 7ης γενιάς CPU στη νέα. Όσον αφορά το Z370, η υποστήριξη επαφίεται από τον εκάστοτε κατασκευαστή, εάν δηλαδή θα λανσάρει BIOS update για να υποστηρίξει τη νέα γενιά.

 

 

 AORUS 9TH1

 

Κοιτάζοντας και λίγο πιο ‘ψηλά’ στο lineup, η 9η γενιά διαθέτει και HEDT parts τα οποία βέβαια δε θα μας απασχολήσουν στο συγκεκριμένο review και σας συνιστούμε να διαβάσετε το σχετικό μας άρθρο εδώ, εκεί όπου αναφέρουμε τα μοντέλα και τα specs τους. Το πιο σημαντικό είναι πως όλοι τους έχουν τον ίδιο αριθμό PCIe lanes, δηλαδή 68. Η Intel φαίνεται πως νιώθει έντονα την AMD να την απειλεί στο κομμάτι των mainstream επεξεργαστών, εκεί όπου ακόμη διατηρεί μεγάλο μερίδιο αγοράς, κάτι που όμως μπορεί αν αλλάξει σχετικά εύκολα. Σε αυτό παίζει ρόλο και η μικρή παραγωγή που έχει για την ώρα η Intel, για διάφορους δικούς της λόγους, οπότε περιμένουμε η νέα γενιά να κυκλοφορήσει σε περιορισμένα τεμάχια, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες.

 

 

AORUS 9TH1

Πάμε να δούμε τι νέο βλέπουμε στην 9η γενιά επεξεργαστών της Intel. Με τη βοήθεια της GIGABYTE έχουμε στα χέρια μας τους Core i5 9600K και Core i7 9700K με έξι και οκτώ πυρήνες αλλά κανένας τους δεν έχει HyperThreading. Η αρχιτεκτονική δεν αλλάζει, ενώ το νέο chipset ενσωματώνει WIFI και Bluetooth κάτι που θα δούμε σε αρκετές μητρικές, όπως και η μια AORUS αυτού του review. Επιπλέον έχουμε εγγενή υποστήριξη σε USB 3.1 Gen2 συνδέσεις από το chipset και έτσι δεν χρειάζονται έξτρα onboard controllers και τα σχετικά κυκλώματα όπως της ASMedia. Στην 9η γενιά προστίθεται και ο Core i9 9900K, ένας επεξεργαστής με 8 πυρήνες και 16 threads, έτοιμος να αντιμετωπίσει τους 2ης γενιάς Ryzen CPUs της AMD που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο έχοντας μάλιστα single thread boost clock τα 5GHz.

 

AORUS 9TH1

 

Το chipset δίνει όπως και στις προηγούμενες γενιές 24 συνολικά PCIe lanes που με τα 16 των επεξεργαστών φτάνουμε τις 40 γραμμές στο σύνολο, μερικές από τις οποίες περνούν μέσα από το DMI 3.0 interface που έχει γενικά περιορισμένο bandwidth όσον αφορά έξτρα συσκευές όπως M.2 drives. Συνδυασμοί όπως μια GPU και δύο M.2 σε RAID είναι ένα δυνατό σενάριο στο Z390 chipset. Spec wise στα CPU βλέπουμε τα ίδια χαρακτηριστικά με την 8η γενιά, όπως την μέγιστη υποστήριξη μνημών μέχρι τα 2666MHz και χωρητικότητα έως τα 64GB, όπως κάθε άλλη mainstream πλατφόρμα της Intel (αλλά και της AMD) τα τελευταία 5 τουλάχιστον χρόνια. Όμως στην 9η γενιά Core, η συμβολή τρίτων κατασκευαστών είναι σημαντική, αφού και η Intel έχει βλέψεις να δώσει επίσημα υποστήριξη για 128GB RAM μέχρι το τέλος του έτους και με τη κυκλοφορία των πρώτων 16Gbit chip από εταιρίες όπως η Samsung. Πέρα από την υποστήριξη σε μνήμες, όλα τα υπόλοιπα features παραμένουν ίδια ακόμα και από τη κυκλοφορία του Z270.

 

Ο νέος Core i5 ονόματι 9600K φέρει 6 πυρήνες και 6 threads ενώ οι χρονισμοί του αυξάνονται από αυτούς του 8600K που κυκλοφόρησε πέρυσι. Έτσι το base clock διαμορφώνεται στα 3.7GHz, 100 MHz πάνω από πριν ενώ το Boost Clock μπορεί να φτάσει τα 4.6GHz σε έναν και μόνο πυρήνα. Σε όλους ο επεξεργαστής μπορεί να τρέξει στα 4.3GHz ενώ επιλεκτικά βλέπουμε και μια ενδιάμεση στάση στα 4.5GHz ανάλογα με το είδος του φορτίου και τις θερμοκρασίες που τρέχει ο επεξεργαστής τη δεδομένη στιγμή.

 

O Core i7 9700Κ τρέχει στα 3.6GHz, 100 MHz χαμηλότερα από τον 9600K αλλά και από τον 8700K που αντικαθιστά. Εκεί που η Intel βελτιώθηκε είναι στο Boost clock που πλέον αγγίζει τα 4.9GHz σε έναν πυρήνα, ενώ και οι 8 μπορούν να τρέξουν και στα 4.6GHz με το Multi Core Enhancement απενεργοποιημένο. Το TDP και των δύο βρίσκεται στα 95W, όμοιο με την προηγούμενη γενιά. Και από εδώ αντιλαμβανόμαστε πως η Intel βελτιώνει τη μέθοδο ολοκλήρωσης των 14nm ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και το κολλημένο με ινδίο (Indium), ένα μαλακό μέταλλο που υπόσχεται εξ’ αρχής πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τους προκατόχους τους, κάτι που η Intel βλέπουμε πως ‘μετατρέπει’ σε υψηλότερους out of the box χρονισμούς στα μοντέλα της.

 

 

 

AORUS 9TH1

 

 

 

FeelsBadMan

Members
2018-10-19T14:37:06Z

Πολύ δυνατοί αδιαμφισβήτητα, αλλά τιμές και έλλειψη hyperthreading στον νέο i7 για μένα είναι απογοητευτικές!

Από την άλλη ο 9900k είναι όντως τέρας όσο αναφορά τα games αλλά όχι με μεγάλο προβάδισμα από τον 8700k, αλλά και πάλι με 600$ μπορεί κάποιος να πάρει μητρική επεξεργαστή και ραμ.

conroe

Members
2018-10-21T07:34:10Z

υπαρχει μεγαλη βελτιωση στην νεα σειρα οσον αφορα ρευματα, θερμοκρασιες, γι' αυτο και τα εξωγηινα ρολογια. btw ο 9900κ ειναι τρομερος επεξεργαστης. ουσιαστικα γεφυρωνει τις επιδοσεις της hedt με την mainstream κατηγορια. οσοι δε θελουν να χαλασουν μια περιουσια σε μνημες μονο, και δε χρειαζονται το 4channel πηγαινουν στο ζ390. απ' οτι φαινεται οι μητρικες με το ζ370 δε θα μπορουν να παιξουν σωστα τον επεξεργαστη λογο ανεπαρκους τροφοδοσιας. ισως οι πολυ καλες μονο.

 επισης η ιντελ βελτιωνει συνεχως αυτη την τοσο επιτυχημενη λιθογραφια - οπως πολυ σωστα λεει και το review - μεχρι να παραδωσει σωστα τσιπ στα 10νμ. ετσι κι αλλιως δε δειχνει να βιαζεται και ιδιαιτερα. ισως τελος του '19 δουμε τσιπακια με 10νμ.

Για να σχολιασετε πατηστε εδω...

OC on first boot

 • Follow us on